Tekoäly ja taloushallinto

Mihin talousammattilainen voi hyödyntää tekoälyä omassa työssään ja mitä se mahdollistaa jo tänään?

Kaikki tekoälyn hyödyntämisessä alkoi minulla pari vuotta sitten kun polkaisin käyntiin ostolaskujen käsittelyn automatisointiprojektin. Kyse oli siitä, että tekoäly automatisoi ostolaskujen tiliöinnin ja laskujen kiertoon laiton oppivan algoritmin avulla. Palvelu vähensi sekä ostoreskontran että hyväksyjien ja tarkastajien ostolaskujen käsittelyyn liittyvää työtä. Tämä apulainen teki tiliöintejä ja työnkulkuja väsymättä aikaisemmin toteutuneiden tiliöintien ja työnkulkujen perusteella, siis niiden perusteella mitä ihminen, talousasiantuntija, oli kyseisessä liiketoimintaympäristössä aiemmin tehnyt. 

Tekoäly on yleisnimitys ohjelmistoille ja järjestelmille, jotka kykenevät suorittamaan tehtäviä, jotka vaativat älykkyyttä, kuten uuden oppimista, päättelyä ja ongelmanratkaisua. Olen pohtinut, että ’tekoäly’ nimenä tuntuu edelleen vieraalta, kummajaispeikolta. Nimittäisin sitä mieluummin tukiälyksi tai apuälyksi. No, nimeäminen on kuitenkin sivuseikka ja melko subjektiivinen asia, sitten kun tämä peikko alkaa tulla tutuksi. Sehän voi vaihdella sen mukaan, millaisesta kontekstista ja tarkoituksesta puhutaan. ”Tekoäly” on yleisesti hyväksytty termi, mutta jotkut saattavat käyttää muita nimityksiä kuten ”älykäs automaatio”, ”koneoppiminen” tai ”automaattinen päätöksenteko”. Ahaa, näitä termejä käyttämällä alkaakin sitten tulla talousihmiselle montakin tuttua ohjelmistoa ja järjestelmää mieleen. Termiä ”tekoäly” käytetään kuitenkin laajalti ja se kattaa monenlaisia teknologioita, kuten koneoppiminen ja syväoppiminen. Mieluummin käytettävä nimi voi varmaan vaihdella tilanteesta ja yksilön mieltymyksistä riippuen. Liiketoimintakontekstissa käyttäisin mieluusti termiä ”älykäs automaatio” korostamaan tekoälyn kykyä tehostaa liiketoimintaprosesseja.

Tekoäly on jo täällä, ja kyllä se on tullut jäädäkseen. Taloushallinnon maailmassa tekoäly voi tarkoittaa apulaista, joka voi luoda uutta sisältöä, kuten raportteja, budjetteja ja ennusteita.  Tekoäly voi analysoida suuria määriä taloustietoja ja luoda tarkkoja raportteja. Lisäksi se voisi siis ennustaa tulevia taloustapahtumia perustuen historiallisiin tietoihin ja liiketoiminnan trendeihin. Näin kiireinen talousasiantuntija voisi loistaa esittäessään eri skenaarioita liiketoimintajohdolle. Varmaan kuitenkin tuosta yllä mainitsemastani ostolaskujen tiliöinnistä ja tarkastuskierrosta on helpointa aloittaa.

Kirjoittanut: Tarja Oinonen-Rouvali