Miten veropolitiikka voisi muovata terveyttä?

Valtiovarainministeri Riikka Purra mainitsi puheessaan Veronmaksajain Keskusliiton Vero2024-tapahtumassa Helsingissä tänään, että terveyden edistämiseen voitaisiin pyrkiä uudenlaisella veropolitiikalla. Mitä se mahtaisi käytännössä tarkoittaa?

Tunnetusti verohelpotukset ja verojen lisäykset ovat kaksi erilaista tapaa vaikuttaa kansalaisten käyttäytymiseen. Näitä usein kutsutaan ”porkkana ja keppi” -strategioiksi. Kumpi toimii paremmin, riippuu varmasti useista tekijöistä.

Purran mainitsemaa pyrkimystä uudenlaiseksi veropolitiikaksi terveyden edistämiseksi voisi lähestyä ainakin terveyteen kannustavina verohelpotuksina tai haitallisten tuotteiden verotuksena. Haitallisten tuotteiden, kuten sokeripitoisten juomien tai tupakan, verotuksen korottaminen voi olla keino vähentää niiden kulutusta ja siten edistää kansanterveyttä. Tai sitten verohelpotuksia voitaisiin myöntää niille, jotka ostavat terveellisiä elintarvikkeita, kuten hedelmiä ja vihanneksia. Tämä tarkoittaisi kai lähinnä elintarvikkeille erilaisia arvonlisäverokantoja. Haitallisten tuotteiden verotus on ehkä toteutettavissa vähemmän mutkikkaasti lakisäädännöllä, mutta miten puolestaan ne kannustavat verohelpotukset voisivat käytännössä toimia?

Voisiko olla mahdollista tarjota verohelpotuksia niille, jotka osallistuvat terveyttä edistäviin toimenpiteisiin, kuten liikuntaan, terveelliseen ruokavalioon tai ehkäiseviin terveystarkastuksiin. Viimeisten tietojen mukaan Suomessa noin 55–60 prosenttia aikuisväestöstä on ylipainoisia ja noin 20–25 prosenttia on lihavia, joten liikuntaan kannustavat verohelpotukset olisivat aika houkutteleva keino.

Esimerkki liikuntaan kannustavista verohelpotuksista on olemassa. Australiassa on käytössä ”Fitness Tax Benefit”, joka mahdollistaa tiettyjen liikuntakustannusten vähennyksen verotuksessa. Tämä kannustaa kansalaisia osallistumaan liikuntaan ja edistää terveellistä elämäntapaa. Voisiko meillä Suomessa toimia tämä? Itse ainakin olisin heti mukana. Olisitko sinä?

#veropolitiikka

#haittavero

#verohelpotus

#terveys